Lang werkloos geweest, ziek of gewoon een paar maanden op reis. Een gat op je cv blijft lastig bij het solliciteren. Wat kun je eraan doen?
Na jaren van kwakkelgroei trekt de Nederlandse economie eindelijk weer aan. Daarbij daalt nu ook de werkloosheid voor het eerst in jaren substantieel.
Het Centraal Planbureau verwacht dat dit jaar nog 4,9 procent van de beroepsbevolking werkloos is en in 2018 nog maar 4,7 procent. Afgelopen jaar stond de teller nog op 6 procent. Dit betekent dat er ook voor mensen die een tijdje niet actief zijn geweest op de arbeidsmarkt, weer kansen komen.
Toch blijft die lege plek op je cv lastig. Het kan een reden zijn dat je maar niet voor een gesprek wordt uitgenodigd. Vervelend, want juist in een gesprek waar je je verhaal uitgebreid kan vertellen, is zo’n hiaat vaak niet meer zo’n probleem.
Wat te doen? Het Amerikaanse weekblad Forbes verzamelde een aantal tips. Sommige tips zijn wat minder van toepassing op de Nederlandse situatie. Vanwege de ww-uitkering hoeven bijvoorbeeld maar weinig werkloze Nederlanders tussen twee banen in aan de slag als vakkenvuller, een probleem waar Amerikanen weer wel mee te maken hebben.
Bovendien sluiten sommige tips elkaar uit: trucjes om een gat te verbergen, vallen moeilijk te rijmen met een strategie van volstrekte openheid. Toch zijn een aantal van de tips ook zeker handig voor Nederlanders. Business Insider zocht de meest bruikbare uit.
1. Pas je cv aan
Waarom altijd je laatste baan eerst? Zeker als je, bijvoorbeeld tijdens de crisis, tijdelijk werk hebt gedaan wat buiten je vakgebied ligt, kan het handig zijn om je werkervaring niet chronologisch, maar naar relevantie te rangschikken. Of maak twee lijstjes: één met relevante werkervaring, en één met overige werkervaring. Heb je een LinkedIn-profiel, zorg er dan voor dat je cv daar niet afwijkt van het curriculum dat je meestuurt. Iedereen kan immers googelen.
2. Pas de tijdlijn op je cv aan
Veel mensen hebben de gewoonte om op het cv bij werkervaring niet alleen het jaar, maar ook de maand van het in en uit dienst treden te vermelden. Overweeg eens om alleen het jaar te vermelden. Zo kun je een 'gat' een beetje verstoppen zodat de aandacht er niet meteen door getrokken wordt. Let ook hier op als je een Linkedin-profiel hebt.
3. Leg de situatie meteen uit in je brief
Misschien wel de beste strategie, zeker bij een gat van meerdere maanden of een jaar. Wacht niet totdat de recruiter het gat in je cv zelf ontdekt, maar val met de deur in huis. Doe dat natuurlijk wel gedoseerd. Begin je brief er niet mee en houd het kort - je wilt immers niet te wanhopig overkomen.
Deze strategie werkt in ieder geval goed als je de tijd die je - al dan niet vrijwillig - niet aan het werk was nuttig besteed hebt. Heb je gezorgd voor een ziek familielid, of ben je heel actief geweest als vrijwilliger, dan legt dat net wat makkelijker uit dan als je alleen op de bank hebt gezeten.
4. Lieg nooit
Liegen is altijd fout. Je loopt niet alleen het risico dat degene die het sollicitatiegesprek afneemt je doorziet, het kan je later in grote problemen brengen als je de baan hebt gekregen.
Dus ook al heb je van alles gedaan om een gat in je cv te maskeren, wees altijd voorbereid op de vraag wat je toch gedaan hebt tussen twee banen in.